Jakuzinin Yararları Nelerdir?

Jakuzinin yararları nelerdir ve insan sağlığına etkileri

Jakuziler, günümüzde hem lüks bir rahatlama aracı olarak evlerde hem de spa merkezlerinde sıklıkla tercih edilmektedir. Su terapisi ile vücuda birçok fayda sağlayan bu özel küvetler, sadece fiziksel rahatlama değil, aynı zamanda zihinsel dinginlik sunar. Jakuzinin yararları, kas ağrılarının hafifletilmesinden, stresi azaltmaya ve daha kaliteli bir uykuya kadar geniş bir yelpazede etkili olabilir. Isıtılmış su ve hidroterapi jetleri, vücuttaki kan dolaşımını artırarak iyileşme sürecini destekler. Bu yazıda, jakuzinin sağlığa olan olumlu etkilerini ve hayatınıza nasıl faydalar getirebileceğini detaylı şekilde inceleyeceğiz.

 

Jakuzinin Fiziksel Sağlığa Yararları

Jakuzide düzenli olarak zaman geçirmek, iskelet ve dolaşım sistemi sağlığına olumlu yönde etki edecek ve buralardaki hastalıklardan muzdarip kişilere de rahatlama sağlayacaktır.

 

Kas Gevşemesi ve Kas Ağrılarının Azalması

Yorucu bir günün ardından içersinde zaman geçirirken dinleneceğiniz jakuzi, sıcak suyu ve sahip olduğu hidromasaj jetleri sayesinde kasların gevşemesine ve kas ağrılarının önemli ölçüde ortadan kaybolmasına destek olacaktır.

 

Eklem Sağlığını Destekleme

Jakuzide düzenli olarak zaman geçirdikçe sıcak suyun etkisi sayesinde eklemler üzerindeki baskı azalacak, bu sayede artrit gibi kronik eklem rahatsızlıklarının seyrine olumlu etki edecektir. Eklemleri çevreleyen kaslar gevşedikçe, eklemler üzerindeki yük azalacak ve eklemler daha rahat hareket edecektir.


Kan Dolaşımını İyileştirme

Jakuzide bulunan sıcak su, kan damarlarının genişlemesine ve bu sayede kan dolaşımının hızlanmasına yol açar. Hızlanan kan dolaşımı sayesinde vücut dokuları, ihtiyaç duyduğu besin ve oksijene daha hızlı erişme ve atık maddeleri vücuttan daha hızlı uzaklaştırma imkanı elde eder.  Aynı zamanda hidromasaj jetleri de uyguladıkları basınç sayesinde kan dolaşımını düzenleyici etkiye sahiptir.


Kireçlenme ve Romatizma Semptomlarını Hafifletme

Jakuzide zaman geçirirken sıcak suyun etkisi ile kan dolaşımı hızlanır ve bu da iltihap kaynaklı romatizmal ağrıların hafiflemesine yardımcı olur. Sıcak suyun ve hidromasajın kaslar ve eklemler üzerinde yarattığı hafifleme ile kireçlenmeye dayalı ağrılarda da ciddi anlamda azalma görülecektir.


Yaralanma ve Cerrahi Sonrası Rehabilitasyon

Yaralanma ve cerrahi operasyonlar sonrası jakuzide geçirilecek zaman, hızlanan kan dolaşımı sayesinde yaraların daha kolay iyileşmesine yardımcı olacaktır. Aynı zamanda ameliyatlar sonrası azalan hareket yeteneği, hidromasaj ve sıcak su ile gevşeyen kaslar ve eklemlerin yardımı ile yeniden kazanılacaktır. Hidromasaj lenf dolaşımına da olumlu yönde etki ederek vücutta oluşan şişlik ve ödemlerin kısa zamanda iyileşmesini sağlayacaktır.


Jakuzinin Zihinsel Sağlığa Yararları

Jakuzi keyfi yalnızca fiziki sağlığınıza fayda sağlamakla kalmaz, düzenli  olarak jakuzide zaman geçirdiğinizde zihinsel anlamda rahatladığınınızı ve düşüncelerinizin olumlu yönde değiştiğini hissedeceksiniz.

 

Stres ve Anksiyeteyi Azaltma

Jakuzide geçirilen zaman sıcak suyun ve hidromasajın da etkisiyle, günlük hayatın stresinden arınmayı ve rahatlatıcı düşüncelere dalmanızı sağlayacaktır. Aynı zamanda jakuzide zaman geçirmek endorfin hormonu salgısını artırarak stres ve kaygı durumundan uzaklaşmaya ve kendinizi daha mutlu hissetmenize olanak tanıyacaktır.

 

Uyku Kalitesini İyileştirme

Akşam saatlerinde jakuzide geçirilecek 15-20 dakika, günün stresini üzerinden atmanızda önemli rol oynayacaktır. Sıcak su ve hidromasajın etkisiyle kaslar gevşerken vücut dinlenmeye ve uykuya hazır hale gelecektir. Özellikle uykuya dalmakta sorun çeken ya da uykusu sürekli bölünen kişilerin yatmadan önce yapacakları jakuzi keyfi, deliksiz bir uyku uyumalarına yardımcı olacaktır.

 

Depresyon Belirtilerini Hafifletme

Jakuzide zaman geçirmek, stres ve kaygı seviyesini azaltırken kişinin olumsuz düşüncelerden kurtulması için ortam oluşturacaktır. Düzenli olarak jakuzide zaman geçirince salgısında artış görüldüğü belirlenen endorfin ve serotonin gibi hormonlar doğal antidepresan görevi gören, “mutluluk hormonu” olarak adlandırılan hormonlardır. Aynı zamanda jakuzi keyfi kişinin günlük olarak kendine zaman ayırmasına, daha özgüvenli ve kendi değerinin farkında olan bir birey olmasına destek olacaktır.

 

Zihinsel Netlik ve Odaklanmayı Artırma

Düzenli olarak jakuzide zaman geçirdiğinizde, stres ve kaygı seviyenizdeki azalmayı, kan dolaşım sisteminizdeki düzenlenmeyi hissedeceksiniz. Hem zihinsel hem de bedenen sağlığa olumlu yönde etki eden ve rahatlama sağlayan jakuzi; aklınıza takılan negatif ve karmaşık düşüncelerden uzaklaşmanızı sağlayacak. Bu düşüncelerden uzaklaşan ve ihtiyaç duyduğu oksijene kolaylıkla ulaşan beyin, uğraştığı konuda çok daha net düşünmeye ve doğru kararlar almaya yatkın hale gelecektir.

 

Jakuzinin Kardiyovasküler Sisteme Etkisi

Kardiyovasküler sistem, daha çok bilinen adıyla dolaşım sistemi, kalp ve damarlardan oluşan bedenimize can veren sistemdir. Kardiyovasküler sistem sağlığımıza dikkat etmek bedenimize ve gelecek yaşlarımıza önemli bir yatırımdır. Düzenli bir jakuzi kullanımı da dolaşım sistemi sağlığımızı korumak ve iyi yönde ilerletmek için yapabileceğimiz en zahmetsiz rutinlerden biri olarak kardiyovasküler sistem üzerinde birçok olumlu etkiye sahiptir.

 

Kan Basıncını Düzenleme

Jakuzide sıcak suyun etkisi ile kan damarları genişler, genişleyen kan damarları da kan basıncının düşmesine neden olur. Bu sebeple özellikle yüksek kan basıncının neden olduğu hipertansiyon(yüksek tansiyon) hastalığından muzdarip kişilere düzenli jakuzi kullanımı tavsiye edilir. Bunun dışında, herhangi bir sağlık sorunu olmaksızın, düzenli jakuzi kullanımı kan dolaşımını rahatlatacağı ve stresi azaltacağı için kan basıncının dengede kalmasına yardımcı olacaktır.

 

Kalp Sağlığını Destekleme

Düzenli jakuzi kullanımı ile kan dolaşımı düzenli bir hal alır, kan basıncı dengelenir ve böylelikle kalbin çalışması da sağlıklı bir ritme kavuşur. Aynı zamanda sıcak su sayesinde vücuttan atılan toksinlerle dolaşım sisteminde atık birikmesi engellenir ve bu durum da kalbin yükünü hafifletir. Kalbi en çok yoran duygular stres ve kaygıdan arınmak, sağlıklı bir uyku düzenine kavuşmaya yardımcı olmak gibi faydalara da sahip olan jakuziler sayesinde kalp sağlığınız olumlu yönde ilerleyecektir.

 

Damar Sertliğini Önleme

Zamanla damarların daralmasına ve sertleşmesine yol açan damar sertliği ile mücadele ederken jakuziden faydalanmak; sıcak suyun iyileştirici gücü ile sertliğe neden olan etkenlerden iltihaplanmaların ortadan kaldırılması, damarlara elastikiyet kazandırılması ve strese bağlı olarak yükselen LDL(kötü kolestrol) seviyesinin düşürülmesi gibi önemli kazanımlar sağlayacaktır.

 

Kardiyovasküler Dayanıklılığı Artırma

Kalp ve damar sağlığına birçok olumlu etkisi bulunan jakuziler; ilerleyen yaşlarda ortaya çıkabilecek yüksek tansiyon, kalp ritim bozukluğu, damar sertliği gibi birçok kardiyovasküler sistem rahatsızlığına yakalanma riskini düşürürken günlük yaşam kalitenizi yükseltecektir.

 

Jakuzinin Cilt Sağlığına Etkileri

Düzenli olarak kullanacağınız jakuzi ile cildinizin daha genç, parlak ve sağlıklı görünmesini sağlayabilirsiniz.

 

Gözenekleri Açma ve Cilt Temizliği

Jakuzideki sıcak su ve su buharı sayesinde gözenekler açılır ve cilt derinlemesine temizlenme imkanı elde eder. Bu sayede, siyah nokta ve sivilce gibi cilt sorunlarında ciddi anlamda azalma kaydedilir.

 

Cildin Nem Dengesini Sağlama

Sıcak su cildin nemi daha iyi emmesine yardımcı olacaktır. 15-20 dakikalık bir jakuzi  keyfi sonrasında cildinize uygulacağınız nemlendirici  cildinizin nem dengesini korumasına katkı sağlayacaktır.

 

Selülit ve Cilt Elastikiyetini İyileştirme

Düzenli jakuzi kullanımı ile kan dolaşımı hızlanırken, vücutta fazla sıvı birikimi(ödem) ortadan kaybolacak bu da selülit görünümünün azalmasına yardımcı olacaktır. Aynı zamanda jakuzi hidromasaj özelliği ile cildin sıkılaşmasına ve elastikiyet kazanmasına destek sağlar.

 

Jakuzinin Sağlık Üzerindeki Olumsuz Etkileri

Jakuziler, doğru şekilde kullanıldığında fiziksel ve zihinsel sağlık üzerinde yapıcı etkilere sahiptir. Ancak belirli koşullara dikkat edilmeden, yanlış bir şekilde kullanılan jakuzilerin sağlık üzerinde olumsuz etkileri olabilir. Bu etkileri ve olası riskleri ortadan kaldırmak, uygulanması gayet kolay birkaç tedbire bağlıdır.

 

Aşırı Sıcaklık ve Uzun Süreli Kullanımın Riskleri

Jakuzide aşırı yüksek bir sıcaklık tercih etmek ya da çok uzun süre kalmak; ciltte kuramaya, su kaybı, ısı çarpması ya da düşük tansiyon gibi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle jakuzide su sıcaklığını 39 santigrat derecenin altında tutmaya dikkat etmek ve kullanım süresini 15-25 dakika ile sınırlandırmak jakuzi keyfinizi sağlıklı bir hale getirecektir.

 

Hamilelikte ve Kalp Hastalıklarında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hamileler ve kalp hastalarının jakuzi kullanmadan önce doktorlarına danışmaları, onay almaları durumunda ise jakuziyi su sıcaklığı vücut sıcaklığını aşmayacak(maksimum 37 santigrat derece) ve 15 dakikadan uzun süre jakuzide kalmayacak şekilde kullanmaları tavsiye edilmektedir.

 

Hijyen Eksikliğinin Olası Sonuçları

Jakuziler ılık ve nemli ortamları nedeni ile düzgün temizlenmediklerinde bakteri ve mantarların üremesi için uygun ortam oluşturarak ciltte ya da vücudun diğer sistemlerinde enfeksiyon kaynaklı sağlık sorunlarına neden olabilirler. Bu riski ortadan kaldırmak için jakuzilerin düzenli temizlenmesi, spa jakuzi özellikli cihazların su bakımına özen gösterilmesi ve antibakteriyel özellikteki %100 dökme akrilik malzeme tercih edilmesine dikkat edilmelidir.

Etiketler: jakuzi, jakuzi faydaları
Eylül 05, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR